Bloger Tygodnia - Wanilia i Kardamon

  • 12

Dzisiejszą bohaterką cyklu Bloger Tygodnia jest Agata Skiba, znana Wam jako 2milutka. Agata uważa, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a miłość do jedzenia potrafi wyczarować prawdziwe cuda. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bloger Tygodnia - Wanilia i Kardamon
fot. wanilia i kardamon - bloger tygodnia

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie, kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Agata Skiba, znana z Gotujmy jako 2milutka. Zachęcamy do odwiedzenia jej bloga -  www.waniliaikardamon.blogspot.com.

Gotuję i bloguję bo...

Sprawia mi to przyjemność, mam pewność, co trafia do brzuszków mojej rodziny. Uwielbiam dobrze i zdrowo zjeść. Lubię bawić się smakami i wyglądem potraw. W kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, miłość do jedzenia potrafi wyczarować prawdziwe cuda.

Blog powstał całkiem niedawno. Nadszedł moment, w którym zrozumiałam, że trzeba uporządkować to co robię. Chciałam zebrać to w jednym miejscu i udostępnić szerszemu gronu czytelników.

ciasto z malinami

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Trudno wybrać ten jeden jedyny, bo moje szuflady kuchenne pękają w szwach od gadżetów, Myślę, że jest to kamienny moździerz. Nic nie zastąpi zapachu świeżo rozcieranego pieprzu czy ziół. Odkąd go mam nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Nie ukrywam, że mój wzrok przyciągają śliczne zdjęcia z książek nie tylko kulinarnych i czasopism. Chciałabym kiedyś nauczyć się fachowej sztuki fotografowania. Najczęściej pomysł rodzi się między półkami w sklepie. Inspiracji naprawdę można znaleźć wiele w różnych miejscach.

ciasto serowo-jabłkowelazania

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Zdrowo, sezonowo z weekendem na słodko, prosto ale z nutką fantazji.

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukcesem są dla mnie zadowolone buzie męża i dzieci, którym smakuje to co ugotuję.

Porażek na szczęście było mało. Jedną największą - dla mnie kochającej piec ciasta - są nieudane bezy. Nie wychodzą i już.

Kulinarny idol

Mam ich wielu... Każdy z nich ma coś ciekawego do przekazania. Jednak na prowadzenie wysuwa się Ewa Wachowicz. Osiągnęła dużo a przy tym pozostała skromna.

  maliny

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Nigdy nie mówię nie, ale na dzień dzisiejszy nie zjadłabym móżdżku ani robaków pod każdą postacią.

Gdybym była potrawą byłabym…

Sernikiem... Jednego dnia z lekkim malinowym musem, drugiego z gorzką czekoladą z kardamonem.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Kiedy nie gotuję oddaję się drugiej mojej pasji, jaką jest dekorowanie wnętrz. Uwielbiam buszować po sklepach z wyposażeniem. Szukać inspiracji, siąść do maszyny i uszyć sobie poduchę do sypialni, czy przestawić meble w salonie, siąść na rower i jechać przed siebie bez celu, nie znoszę monotonni i nudy…

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Tym, którzy pierwszy raz odwiedzają mojego bloga serdecznie polecam przepis na roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie.

Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie

roladki w winno-porowym sosie


Składniki:

Dla dwóch osób:



- 1 pojedyncza pierś z kurczaka

- 1 duża brzoskwinia

- 1 por

- 2 łyżki serka mascarpone
- 
kilka gałązek świeżej mięty
- 
4 plastry boczku gotowanego

- 250 ml bulionu drobiowego
- 
50 ml wina białego wytrawnego

- 2 łyżki oleju roślinnego
- 
1 łyżka masła
- 
sól morska do smaku

- pieprz kolorowy z młynka do smaku
- 
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie oraz po kawałku pora - resztę pokroić w krążki. 

Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki z każdej strony, aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem, w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz. Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła, dodać do wywaru z mięsa. Mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody, zagęścić sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem.