BlogerChef po góralsku!

Już tylko kilka dni dzieli nas od wielkiego kulinarnego wydarzenia – półfinału konkursu BlogerChef w Hotelu Bania w Białce Tatrzańskiej!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
BlogerChef po góralsku!
fot. BlogerChef

Już tylko kilka dni dzieli nas od wielkiego kulinarnego wydarzenia – półfinału konkursu BlogerChef. To innowacyjna inicjatywa, która pozwala blogerom zaprezentować swój kulinarny kunszt i jednocześnie poznać wyjątkową kuchnię hotelu goszczącego konkurs. W kwietniu tym wyjątkowym miejscem jest Hotel Bania**** Thermal & Ski!

Kulinarni blogerzy w Białce Tatrzańskiej

Na Podhalu BlogerChefa jeszcze nie było. Bardzo cieszymy się, że przed nami moc nowych wrażeń - już w najbliższy piątek i sobotę (11-12 kwietnia). Hotel Bania to miejsce tak nieziemsko piękne, klimatyczne i dobrze zarządzane, że tu żadne wydarzenie nie może się nie udać  – mówi organizatorka przedsięwzięcia Katarzyna Szatkowska.

Wybrani w drodze konkursu internetowego blogerzy kulinarni przystąpią do półfinałowego gotowania w sobotę 12 kwietnia. Ich zadaniem będzie stworzenie w ciągu godziny niecodziennego dania głównego oraz przystawki lub deseru. Co ciekawe, uczestnicy nie będą gotować samodzielnie, a w czteroosobowych grupach.

Każdy raz będzie szefem zespołu i trzy razu członkiem drużyny. – To świetna formuła, która doskonale się sprawdza. Pozwala na integrację, wymianę doświadczeń, naukę od siebie i od nas – jurorów – wyjaśnia Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu BlogerChef.

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/08/imgsMrPmA.jpg

Wieczór kuchni podhalańskiej

Nadrzędnym celem każdego spotkania w ramach BlogerChefa jest poznanie czegoś nowego, ciekawego i przekazanie tego światu za pośrednictwem blogów kulinarnych – podkreśla organizator i pomysłodawca inicjatywy Marek Bielski.

Część edukacyjno-integracyjna wydarzenia rozpocznie się w piątkowy wieczór, a jej bohaterem będzie Adam Zeńczak, szef kuchni Hotelu Bania. – Chciałbym pokazać zaproszonym gościom, blogerom oraz ich czytelnikom to co u nas, górali, najsmaczniejsze i najbardziej unikalne. Stąd pomysł na warsztaty z jagnięciną w roli głównej. Ponieważ świetnie pasują do niej placki „moskole”, również je będziemy przygotowywać. To także coś czego w innych regionach Polski prawie się nie spotyka. A szkoda, bo warto mieć je w swoim kulinarnym portfolio – przekonuje Adam Zeńczak.

Przyrządzane z blogerami podhalańskie dania zaprawione zostaną nutą nowoczesności, której dodadzą im… sosy z syfonów – urządzeń używanych przez gastronomów molekularnych! Jednym słowem – piątek 11 kwietnia będzie nie lada gratką dla każdego smakosza!

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/08/imglsJexh.jpg

Sobota pełna wrażeń

Sobota zapowiada się nie mniej ciekawie. Nawet przerwa obiadowa dostarczy sporo emocji ponieważ w jej menu znajdzie się danie z książki podsumowującej I edycję konkursu BlogerChef – „BlogerChef. W sieci przepisów”.

Po półfinałowych zmaganiach, uczestnicy zostaną zaproszeni przez jednego z Partnerów wydarzenia (markę Jan Niezbędny) do Termy Białka. W trakcie pobytu goście będą mogli również korzystać ze strefy Sielsko Anielsko Wellness & Spa (sauna fińska, kamienno-parowa, jodłowa i chlebowa; studnia góralska; basen z masażem), która znajduje się na terenie Hotelu Bania.

Dzień zakończy wieczór integracyjny w Klubie Bania przy przekąskach typu finger food z lokalnych smakołyków. Zapowiada się naprawdę smacznie!

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/08/imgsnj5QE.jpg

Wydarzenie dla wszystkich smakoszy

Warto przypomnieć, że atrakcje organizowane w ramach BlogerChefa są otwarte dla publiczności. Każdy pasjonata odkrywania nowych smaków jest mile widziany. Dla gości BlogerChefa Hotel Bania przygotował aż 60% zniżki na pobyt weekendowy (rezerwacje pod nr: 18 265 41 63).
Półfinał w Hotelu Bania będzie czwartym z pięciu zaplanowanych.

Kolejna, majowa potyczka blogerów zaplanowana jest na 16-17 maja w Hotelu Zamku Lubliniec****. Kto zdobędzie tytuł BlogerChefa dowiemy się w czerwcu.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych.

Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

www.facebook.com/blogerchefpl

www.blogerchef.pl