VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 692]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki blok pamiętam z czasów dzieciństwa. Taki prosty z herbatnikami i orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone banany i orzeszki ziemne… Z kolorowymi jajeczkami sprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw…

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego)
  • 1 paczka herbatników
  • 50 g mieszanki studenckiej
  • 50 g suszonych bananów
  • Kolorowe jajeczka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.