Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Andruty nie są konieczne, masę można wylać do przygotowanej formy i po wystygnięciu kroić na mniejsze kawałki

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 40 dag masło,
  • 50 dag mleko w proszku,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 1 szkl cukier,
  • 30 dag herbatniki,
  • 10 dag rodzynki,
  • 1 łyżeczka aromat rumowy,
  • do smaku spirytus,
  • 2 szt andruty

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Mleko, cukier, masło, zagotować, przestudzić, następnie dodać mleko w proszku, aromat, kakao, cukier waniliowy, rodzynki, pokruszone herbatniki, wymieszać, Przyprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Masę wyłożyć na andrut, wyrównać, przykryć drugim andrutem, obciążyć deseczką, włożyć do lodówki. Po wystygnięciu pokroić.