makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj na deser mamy domową czekoladę

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 25 dag masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag mleka w proszku
  • 25 dag herbatników
  • dowolne bakalie

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Do garnka włożyć masło, wsypać cukier, kakao i wodę, wszystko podgrzać na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, odstawić, do ochłodzonej masy wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać. Herbatniki drobno pokruszyć, następnie dodać ją wraz z bakaliami do masy. Wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i łyżką maczaną w zimnej wodzie wyłożyć na nią masę. Pozostawić ją na noc do całkowitego stężenia.

Tagi:

bakalie