czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dzieci uwielbiają blok czekoladowy, szczególnie ten z dodatkiem pianek marshmallow:) Dorośli zresztą też!

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 1/2 kg pełnego mleka w proszku,
  • 10dag pianek marshmallow,
  • 250g margaryny,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100g krakersów,
  • 100g herbatników.

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Margarynę przełożyć do garnka, stopić dodatkiem z cukru i wody. Zdjąć z ognia, dodać kakao oraz mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Następnie dodać połamane na dość duże kawałki herbatniki i krakersy, ponownie wymieszać. Foremkę do mini keksów lub zwykła keksówkę wyłożyć folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Nałożyć trochę masy, w masę powciskać kilka pianek, ponownie wyłożyć masę, znowu wcisnąć pianki i przykryć resztą mlecznej masy. Odstawić na kilka godz do lodówki by całkiem stężało. Przed podaniem keksy wyjąć z formy i pokroić w plastry.