SUPERPRZEPIS

Blok czekoladowy

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Blok czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Chyba jest to przysmak, który każdy zna i uwielbia. Przepis pochodzi z moich starych zapisków i zawsze doskonale się sprawdza.

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie mleka w proszku (moja paczka miała 400 g)
  • 6 łyżek kakao (płaskich)

Dodatkowo:

  • 250 g herbatników (w oryginale 6 paczek)

Opcjonalnie:

  • dowolne bakalie (dodałam wiórki kokosowe)

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy

Herbatniki:

Blok czekoladowy
W sumie można użyć dowolnej ilości ciastek.

Ciastka - herbatniki połamać na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.

Masa:

Blok czekoladowy
Do masy można dodać ulubione bakalie. Ja dodałam wiórki kokosowe.

Wodę, margarynę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować. (Cukier powinien się rozpuścić.)

Garnek (z jednolitą konsystencją zawartości) zdjąć z ognia i energicznie połączyć z mlekiem w proszku i kakao.

Do masy dodać ciastka, ewentualnie bakalie i wszystko ponownie dokładnie wymieszać.

Chłodzenie:

Blok czekoladowy
Mój blok posiadał 5 cm grubości. Można użyć formy o innych wymiarach.

Formę (u mnie 12 x 30 cm) wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.

Masę umieścić w formie, wyrównać i schłodzić w lodówce. (Najlepiej blok pozostawić tak na całą noc.)


Tagi:

ciastka deser