Sara_R

Sara_R

Kucharz
[Przepisów: 5]

Blok czekoladowy doskonałe proporcje

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wypracowane proporcje składników dają idealny blok dla łakomczuchów :)

Blok czekoladowy doskonałe proporcje

Składniki:

Blok czekoladowy doskonałe proporcje

 

  • paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 400 gram
  • mamy 500gram radzę dodać troszkę więcej zwykłego płynnego mleka,żeby blok nie był zbyt twardy)
  • ok.3 podwójne opakowania herbatników (ok 200g)
  • 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako
  • 1,5 szklanki cukru
  • poł szklanki mleka
  • kostka masła

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy doskonałe proporcje
Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kako - ciągle mieszając na małym ogniu.
Kiedy składniki się już połączą
a cukier rozpuści , zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas
miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wszystko wymieszać- radzę zrobić to drewnianą łopatką, ponieważ łyżka może
tego nie wytrzymać :)
Włożyć masę do foremki, po wystygnięciu do lodówki i jeść kiedy stężeje.

Moja rada: blok kroi się bardzo ciężko, więc super sposobem jest kupić aluminiowe jednorazowe foremki, tam przekładać masę, kiedy lekko stężeje oberwać delikatnie całe aluminium dookoła bloku i tak wstawić do lodówki, wówczas nie ma żadnych problemów z krojeniem w plastry i kruszeniem, a pokrojony tak blok wygląda pięknie i apetycznie.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie, orzechy itd.
Robię ten blok regulanie, jest PRZEPYSZNY i robi furrore :)

ps. przechowywać w lodówce (najlepiej zamkniętej na kłódkę :)