Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Blondies z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszyste ciasto z dużą ilością białej czekolady i wiśniami

Blondies z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blondies z wiśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Blondies z wiśniami
W garnuszku umieścić masło i 160 g czekolady białej. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuścić.W drugiej misce wymieszać 4 czubate łyżki mąki, 3 łyżki cukru waniliowego (ja dałam domowy, ale można zastąpić zwykłym cukrem i ekstraktem waniliowym) oraz proszek do pieczenia. 40 g czekolady posiekać w kosteczkę. Do szklanki wybić 2 jajka. Do miski z sypkimi składnikami wlać jaja, zmiksować. Dodać lekko przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladowo-maślaną, zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do małej formy wyłożonej papierem wlać ciasto, ułożyć dobrze osączone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni. Piec około 30 minut. Blondie w przeciwieństwie do swojej siostry Brownie jest lekkie i puszyste a kwaśne owoce równoważą słodycz ciasta.
Blondies z wiśniami
W garnuszku umieścić masło i 160 g czekolady białej Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuścić
Blondies z wiśniami
W drugiej misce wymieszać 4 czubate łyżki mąki 3 łyżki cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia 40 g czekolady posiekać w kosteczkę Do szklanki wybić 2 jajka
Blondies z wiśniami
Do miski z sypkimi składnikami wlać jaja zmiksować Dodać lekko przestudzoną ale nadal płynną masę czekoladowo-maślaną zmiksować Dodać posiekaną czekoladę wymieszać łyżką
Blondies z wiśniami
Do małej formy wyłożonej papierem wlać ciasto ułożyć dobrze osączone wiśnie Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni Piec około 30 minut