Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Blondynki.. siostry Brunetek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wszyscy znaja Brownies... a oto ich jasnozlote siostrzyczki ... Blondynki :)

Blondynki.. siostry Brunetek

Składniki:

Blondynki.. siostry Brunetek

 

  • Skladniki na jedna blaszke:
  • 300g kuwertuty białej (czekolada do przerobu w kuchni)
  • 100g masła
  • 1 łyżka stołowa creme fraiche (gęstej śmietany 30%)
  • 4 jajka
  • 300g cukru brązowego ew. trzcinowego
  • 100g mąki
  • 1 cytryna ekologoczna, niespryskiwana
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g migdałów calych, obranych ze skórki ew. innych orzechów, ja dałam macadamia, nie solone.
  • Na polewe:
  • 300g kuwertury białej
  • 100ml śmietany słodkiej
  • łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Blondynki.. siostry Brunetek
Przygotowanie: 1. Kuwerture na ciasto, grubo posiekać nożem, wymieszać z masłem oraz creme fraiche i podgrzewając w kąpieli wodnej rozpuścić. Następnie pozostawić aż lekko przestygnie. 2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszysty krem. Dodać do nich stopioną czekoladę - wymieszać - dodać mąkę i zmielone migdały. Wetrzeć skórkę z jednej, nieopryskiwanej cytryny. Na końcu wmieszać grubo posiekane obrane migdaly albo inne orzechy. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować ciasto, które pozostaje lekko gęstawe. Grubość ciasta przed pieczeniem..wynosi ok. 1-1,5 cm. Piekarnik rozgrzać do temp. 175C ew. termoobieg 150C. Piec ok 45 minut. Lekko schłodzone smarujemy następującą polewą: 300g kuwertury siekamy grubo i dodajemy słodką śmietanę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się. Gdyby robiło się gęste można dodac łyżkę miękkiego masła. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować cieńko. Po ostygnięciu pokroić na malutkie kawałeczki 2cm x 2cm. To samo możemy zrobić z ciemną czekoladą i otrzymamy siostrzyczki Blondies, mianowicie Brownies :) Można też użyć niesolonych pistacji do dekoracji :)