SUPERPRZEPIS

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa ze świeżych pieczarek i cukinii, z dodatkiem śmietanki kremówki.

Składniki:

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 20 dkg cukinii
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

Etap 1

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną oleju.

Etap 2

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa
Obrane i starte warzywa korzeniowe dodane do cebuli i podsmażone.

Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, smażyć kilka minut co chwilę mieszając.

Etap 3

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa
Starte pieczarki dodane do warzyw i usmażone.

Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem, usmażyć.

Etap 4

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa
Starta cukinia dodana do podsmażonych z warzywami pieczarek.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę, dodać do pozostałych składników, krótko podsmażyć.

Etap 5

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

Warzywa i grzyby zalać bulionem, zagotować, gotować pod przykryciem ok. 5 minut.

Etap 6

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę.

Etap 7

Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowa

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.