mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Błyskawiczne ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie i naprawdę smaczne ciasto.

Błyskawiczne ciasto z makiem

Składniki:

Błyskawiczne ciasto z makiem

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku suchego
  • 8 białek jaj
  • 250 g białego cukru
  • 1/2 szklanki zimnego stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii
  • 4 krople aromatu do ciast

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne ciasto z makiem
Na początku białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być gładka. Do otrzymanej masy powoli dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie i roztopione masło.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec skropić ciasto dowolnym aromatem. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i osypać bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto.Wierzch przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec ciasto ok. 50 minut.Stan pieczenia można sprawdzić używając suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.