Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Boćwina i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Boćwina jest podobna do buraka ćwikłowego, jest uprawiana dla liści, tutaj mamy czerwoną i zieloną boćwinę.

Boćwina i tofu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boćwina i tofu

 

  • 1 pęczek boćwiny (ang. red chard)
  • 1 opakowanie tofu 350 g
  • 2 puszki sosu pomidorowego - większa i mniejsza razem 650 g
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 411 g
  • 230 g brązowych pieczarek, mogą być białe
  • 1 mała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sera żółtego (mieszaka serów Colby i Monterey Jack, może być praktycznie każdy inny ser żółty
  • 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Boćwina i tofu
Cebulę i seler obrać, opłukać i pokroić drobno. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać cebulę i seler, smażyć kilka minut. Paprykę oczyścić i pokroić na małe kawałki, dodać do garnka. Boćwinę oczyścić, opłukać, łodygi pokroić na kawałki, dodać do garnka, smażyć 2-3 minuty. Teraz dodać zawartość puszek (pomidory razem z zalewą) i odrobinę wody, oczyszczone, pokrojone pieczarki, drobno pokrojony czosnek i pokrojone liście boćwiny (większe liście przekroić na pół) oraz przyprawy. Gotować ok. 5 minut i dodać pokrojone na małe kawałki tofu oraz ser, zagotować 2 minuty i gotowe. Podać z osobno ugotowanym ryżem lub w moim przypadku ryżem smażonym http://gotujmy.pl/ryz-smazony,przepisy,98094.html lub makaronem, posypać natką i dodatkowo startym serem.
Boćwina i tofu
Główne składniki to boćwina, tofu, sos pomidorowy i pomidory, grzyby i seler naciowy...
Boćwina i tofu
... oraz zielona papryka, cebula, czosnek i starty ser żółty.
Boćwina i tofu
Ugotowany sos przed podaniem, samo zdrowie.