bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Boczek faszerowany mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Boczek faszerowany mięsem mielonym jest bardzo smaczny i aromatyczny, ładnie się prezentuje po przekrojeniu.

Boczek faszerowany mięsem mielonym

Składniki:

Boczek faszerowany mięsem mielonym

 

  • 1, 5 kilogram boczku bez skóry
  • 0,5 łyżeczki pektosoli
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • olej
  • Farsz:
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego
  • 0,5 łyżeczki pektosoli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Dodatkowo:
  • Sznurek masarski

Sposób przygotowania:

Boczek faszerowany mięsem mielonym
Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem.

Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy.

Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia.

Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.