rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Boczek faszerowany szynką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Boczek może posłużyć jako wędlina na świątecznym stole, ale równie dobrze smakuje na kromce świeżutkiego chleba.

Boczek faszerowany szynką i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek faszerowany szynką i papryką

 

  • 2,5 kg chudego boczku bez skóry
  • 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej)
  • 1 łyżka przyprawy gajowego
  • 1 łyżka przyprawy do steków
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • rękaw spożywczy
  • nić spożywcza

Sposób przygotowania:

Boczek faszerowany szynką i papryką
Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny.  
Boczek faszerowany szynką i papryką
Płat boczku bez skóry solimy i posypujemy natką pietruszki
Boczek faszerowany szynką i papryką
Na warstwę pietruszki układamy mieloną szynke wymieszaną z papryką
Boczek faszerowany szynką i papryką
Zwijamy boczek i związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa, posypujemy przyprawami i odkładamy na noc do lodówki