pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Boczek parzony

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Boczek wieszamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

Boczek parzony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek parzony

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek parzony
Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody aby mogła przykryć boczek. Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem aby rozpuścić sól. W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni. Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty ok 2 godzin. Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody parzymy boczek ok 2 godzin.
Boczek parzony
Boczek parzony