Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Boczek peklowany oparzony i upieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowe wyroby w ostatnim czasie cieszą wielkim powodzenie, większość z nas sam stara się je przygotować, polecam przepis na boczek.

 Boczek peklowany oparzony i upieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek peklowany oparzony i upieczony

 

Sposób przygotowania:

Boczek peklowany oparzony i upieczony
Boczek oprószamy klasyczną solą. Do garnka przekładamy boczek i zalewamy wodą. Dodajemy sól do peklowania, czosnek i pieprz oraz ziele angielskie, liść laurowy i peklujemy wszystko przez około 3 dni w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni Celsjusza. Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w 180 stopniach przez około godziny.
 Boczek peklowany oparzony i upieczony
Etap 1 boczek nacieramy solą klasyczną kuchenną
 Boczek peklowany oparzony i upieczony
Etap 2 wkładamy do garnka i zalewamy wodą
 Boczek peklowany oparzony i upieczony
Etap 3 dodajemy pozostałe przyprawy do peklowania
 Boczek peklowany oparzony i upieczony
Etap 4 boczek oparzamy a następnie wkładamy do piekarnika