migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1132]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma jak domowa wędlinka. A taką pyszna domową wędlinką bez wątpienia jest pieczony boczuś. Przyprawiony papryką, majerankiem i czosnkiem. Podany z ulubioną musztardą i ogóreczkiem smakuje wybornie.

Boczek pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku. Tak przygotowane mięsko przełożyć do naczynia przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać odrobiną soli cebulowej. Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odryć aby przyrumienił sie na wierzchu. Kroić w plastry gdy całkowicie wystygnie. 
Boczek pieczony
Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku.
Boczek pieczony
Następnie boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać odrobiną soli cebulowej. Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folia aluminiowa.
Boczek pieczony
Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odryć aby przyrumienił sie na wierzchu.