Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Boczek pieczony, dobry na kanapki, do zupek i różnych innych potraw.

Boczek pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek pieczony

 

 

  • szczypta soli, pieprzu, wegety, papryki mielonej, czosnku mielonego

 

  • mocny sznurek, np. dratwa

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Boczek wrzucamy do garnka z wodą, w celu rozmrożenia. Kiedy jest już miękki, płuczemy go i przyprawiamy obficie z obu stron. Następnie zwijamy mięsko w roladkę, ciasno owijamy sznurkiem i mocno go związujemy. Przyprawiamy boczek jeszcze z wierzchu i wstawiamy do piekernika do temp ok.200* na 1,5 godzinki. Z upieczonego boczku zdejmujemy sznurek.
Boczek pieczony
Boczek pieczony, świetny kawałek mięska na kanapki
Boczek pieczony
Boczek pieczony, świetny kawałek mięska na kanapki