LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Boczek pieczony 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienity, soczysty, własnej roboty.

Boczek pieczony 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony 5

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony 5
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek obrać, rozgnieść, rozetrzeć z solą i tym natrzeć mięso. Całość posypać majerankiem. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na trzy dni. Następnie ułożyć boczek w blaszce (lub rękawie do pieczenia), obłożyć plastrami cebuli, a następnie cytryny. Delikatnie podlać wodą, wrzucić kilka ziaren jałowca i piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Wystudzić. Pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, ułożyć na półmisku. Podawać z pieczywem.
Boczek pieczony 5
Umyty, osuszony boczek wieprzowy do pieczenia.
Boczek pieczony 5
Nacieranie boczku solą z czosnkiem i majerankiem.
Boczek pieczony 5
Obłożenie boczku wieprzowego plastrami cebuli.
Boczek pieczony 5
Przykrycie boczku z cebulą plastrami cytryny.