zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Boczek pieczony w marynacie barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszny pieczony boczek

Boczek pieczony w marynacie barbecue Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony w marynacie barbecue

 

  • 1,5 kg świeżego boczku ( u mnie długi pasek )
  • Marynata :
  • 1 party dip barbecue
  • 200 g pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżka granulowanej cebulki

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w marynacie barbecue
Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i zostawić ją na kilka minut. Potem połowę marynaty rozsmarować na boczku i w rowkach po kościach, złożyć boczek na pół i obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Resztą marynaty pokryć boczek po zewnętrznej stronie. Zamarynowany boczek ułożyć w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na kilka godzin. Po upływie kilku godzin naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 160 stopni trzymać w piekarniku od momentu włożenia przez 2,5 godziny. Upieczony boczek dobrze wystudzić przed krojeniem.
Boczek pieczony w marynacie barbecue
boczek posmarowac przygotowaną marynatą...
Boczek pieczony w marynacie barbecue
potem złożyć go na pół i obwiązać sznurkiem wędliniarskim
Boczek pieczony w marynacie barbecue
potem pokryć go resztą marynaty i włożyć na kilka godzin do naczynia żaroodpornego
Boczek pieczony w marynacie barbecue
boczek upiec i potem wystudzić a następnie kroić w plastry