Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Boczek pieczony w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Boczek marynowany w przyprawach i pieczony w piekarniku to wyśmienity dodatek do pieczywa. Polecam, smacznego.

Boczek pieczony w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony w przyprawach

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w przyprawach
Liście laurowe pokruszyć. Ziele angielskie ubić w moździerzu. Zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę, angielskie ziele, liście laurowe, pieprz, wymieszać z oliwą. Skórę na boczku pokroić w kratkę. Cały kawałek boczku natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny.
Boczek pieczony w przyprawach
Skórę na boczku ostrym nożem pokroić w kratkę
Boczek pieczony w przyprawach
Do miski wlać oliwę i dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy
Boczek pieczony w przyprawach
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać
Boczek pieczony w przyprawach
Marynatą natrzeć boczek i pozostawić na kilka godzin