Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1455]

Boczek pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe wyroby zawsze smakują najlepiej, mąż mój stawia swoje pierwsze kroki w tej dziedzinie .... na pierwsze rzuty poszły boczki

Boczek pieczony w rękawie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek pieczony w rękawie

  • świeży boczek około 600 g
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 4 - 5 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w rękawie

Boczek myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia dość płytkiego podobnej wielkości jak boczek, Wodę mieszamy razem z oliwą, dodajemy sól do peklowania oraz zioła prowansalskie i przeciśnięty czosnek, powstałą zalewą polewamy boczek i zostawiamy go na 24h w lodówce, Następnie wkładamy boczek do rękawa, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w nagrzanym o 200 stopni piekarniku przez około 50 minut, na koniec rozcinamy rękaw i zostawiamy boczek by się ładnie przyrumienił