Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne mięsko, które nadaje się na obiad jak i na kanapkę. Wystarczy zachować proporcje z przepisu i wyjdzie idealnie.

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki

Składniki:

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki

boczek

  • ok 700-800g boczku wieprzowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • papryka słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach i ziarenkach)
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki
Przyprawy, sól i olej dokładnie połączyć. Boczek umyć, osuszyć i porządnie natrzeć marynatą. Wstawić na minimum kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. Należy piec je pod przykryciem, lecz aby było zarumienione - końcowe 20 minut powinno być pieczone bez przykrycia.