pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Boczek pieczony z czosnkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe wędliny królują na Wielkanocnym stole,nie może zabraknąć na nim domowej roboty boczku.Przgotowany według przepisu mojego Taty.

Boczek pieczony z czosnkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek pieczony z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony z czosnkiem
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie nacierammy dokładnie przyprawami. Czosnek obieramy,za pomocą noża robimy nacięcia na boczku ( dodść gęsto i głębokie,takie aby wszedł ząbek czosnku). W nacięcia na boczku wkładamy ząbki czosnku,gdy ząbek jest bardzo duży przekrawamy go na pół.Tak przygotowany boczek owijamy folią do żywności i odkładamy na noc do lodówki.Rano zdejmujemy folię,układamy boczek na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C pzez około 80-90 min. Po upieczeniu wyjmujemy boczek z piekarnika,odkładamy do wystygnięcia. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Podajemy z chrzanem,musztardą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Boczek pieczony z czosnkiem
Etap 1 Nacinamy boczek nożem i w nacięcia wkładamy obrany czosnek