Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 672]

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Boczek, który idealnie pasuje na obiad a także na kanapkę do chleba. Przepis jest prosty a mięso smaczne.

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)

Składniki:

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)

 

  • 1-1,5 kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy do karkówki
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)

Przygotowanie:

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)
Mięso odstawione do lodówki na całą noc bardziej nabierze smaku przypraw.

Przyprawy oraz sól wymieszać z olejem.
Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć uprzednio przygotowaną mieszanką.
Dodatkowo naszpikować czosnkiem.
W boczku zrobić niewielkie nacięcia, w których należy umieścić kawałki obranego czosnku.
Mięso owinięte folia aluminiową odstawić do lodówki minimum na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Boczek pieczony (z przyprawą do karkówki)
Woda powinna zakrywać dno naczynia i nie musi być jej wiele.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem i wlać do niego niewielką ilość wody.
Mięso rozwinięte z folii umieścić w formie.
Piec około 1-1,5 h w 180 stopniach.
Mięso początkowo powinno być pieczone pod przykryciem a na końcu bez - zarumieni się.