ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Boczek rolowany pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny pieczony boczek idealny na kanapki

Boczek rolowany pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek rolowany pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany pieczony
Boczek umyć dokładnie i osuszyć. Natrzeć z obu stron ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym. Liście laurowe umyć, zgnieść w garści i ułożyć w symetrycznych odstępach na mięsie ( użyłem liścia laurowego świeżego gdyż ma on lepszy aromat) Boczek zrolować i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum 12 h do przegryzienia. Wyjąć boczek i rozwinąć, usunąć z niego liście laurowe i ponownie, tym razem ciasno i dokładnie zrolować. Należy przewiązać sznurkiem żeby się nie rozwinął. Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni C. W tej temperaturze piec boczek przez godzinę, a następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, rozciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut żeby boczek się zrumienił. Podawać według uznania, jako dodatek do chleba na zimno, lub do sosu na ciepło.
Boczek rolowany pieczony
Boczek umyć dokładnie i osuszyć Natrzeć z obu stron ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym Liście laurowe umyć zgnieść w garści i ułożyć w symetrycznych odstępach na mięsie ( użyłem liścia laurowego świeżego gdyż ma on lepszy aromat)
Boczek rolowany pieczony
Boczek zrolować i zawinąć szczelnie w folię aluminiową Wstawić do lodówki na minimum 12h do przegryzienia Wyjąć boczek i rozwinąć usunąć z niego liście laurowe i ponownie tym razem ciasno i dokładnie zrolować Należy przewiązać sznurkiem żeby się nie rozwinął
Boczek rolowany pieczony
Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 140 stopni C W tej temperaturze piec boczek przez godzinę a następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C rozciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut żeby boczek się zrumienił