Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Boczek rolowany z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny boczek pachnący czosnkiem. O wiele lepszy niż taki za sklepu. Świetnie smakuje z dodatkiem ostrej musztardy lub chrzanu.

Boczek rolowany z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany z czosnkiem
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Boczek umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć oliwą. Potem natrzeć dokładnie przyprawami oraz czosnkiem. Z drugiej strony zrobić to samo. Boczek zwinąć. Mocno związać nicią kuchenną. Przełożyć do woreczka do pieczenia i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek, aby mięso się zrumieniło. Wyjąć i ostudzić. Pozbawić nici. Pokroić w plastry i podawać.
Boczek rolowany z czosnkiem
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
Boczek rolowany z czosnkiem
Mięso natrzeć oliwą przyprawami i czosnkiem.
Boczek rolowany z czosnkiem
Boczek zrolować i związać nicią kuchenną.
Boczek rolowany z czosnkiem
Piec przez półtorej godziny w temp 200 stopni.