2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek w glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bez pieczystego mięsa nie obejdzie się żaden bożonarodzeniowy stół ,tym boczkiem będzie delektować się cała rodzina...

Boczek w glazurze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek w glazurze

 

 

  • Bejca:
  • 2 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Boczek w glazurze
Boczek myję osuszam nacieram na całości solą i pieprzem,czosnek obieram przeciskam przez praskę,nacieram nim mięso,zawijam boczek w rulon owijam grubą bawełnianą nicią.Bejca: Do miseczki wlewam płynny miód,dodaję ketchup i musztardę,olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,dodaję sól oraz pieprz mieszam dokładnie-bejca powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 10 minut aby składniki się przegryzły.I tak powstałą bejcą smaruję mięso.Odstawiam na 1 godzinę do lodówki po czym wyjmuję,i ułożone mięso w naczyniu żaroodpornym wkładam do nagrzanego do 200*c piekarnika na 15 minut następnie mięso przykrywam pokrywą od naczynia zmniejszam temp do 180*c i piekę do momentu aż mięso będzie miękkie około 1,5-2 godzin.
Boczek w glazurze
boczek nacieramy solą pieprzem i czosnkiem