2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek w piwno- chrzanowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny chrupiący dzięki piwie boczek z grilla z lekko chrzanową nutą posmakuje każdemu,wybierać boczek w miarę chudy wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Boczek w piwno- chrzanowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek w piwno- chrzanowej marynacie

 

 

  • Marynata:
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki musztardy ziołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • sól himalajska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Boczek w piwno- chrzanowej marynacie
Boczek pokroić na niezbyt grube plastry -około 1 cm Marynata: W miseczce wymieszać musztardę z chrzanem i oliwą doprawić do smaku wg uznania solą i pieprzem,wlać sok z cytryny i piwo poczekać aż się wypieni dokładnie wymieszać.Plastry boczku ułożyć w misce zalać powstałą marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc,od czasu do czasu przemieszać. Grillować z obydwu stron na rozgrzanym ruszcie na rumiany kolor .Najlepiej smakuje z zimnym piwem.
Boczek w piwno- chrzanowej marynacie
przygotowujemy marynatę chrzan mieszamy z musztardą
Boczek w piwno- chrzanowej marynacie
dodajemy pieprz sól oliwę i sok z cytryny mieszamy
Boczek w piwno- chrzanowej marynacie
plastry boczku zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki
Boczek w piwno- chrzanowej marynacie
grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron na rumiano