pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Boczek wędzony majerankowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

boczek własnej produkcji

Boczek wędzony majerankowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek wędzony majerankowy

 

  • 3 kg boczek surowy bez kości,
  • Sól,
  • 1 opakowanie majeranek

 

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony majerankowy
Boczek tniemy w szerokie na 10-15 cm paski. Następnie dokładnie nacieramy solą wymieszaną z majerankiem i odstawiamy na 24h w chłodne miejsce. Następnie zawijamy go ściśle w osłonkę do wędzenia i obwiązujemy sznurem. Wędzimy w przydomowej wędzarni dymem drzew liściastych ok. 1,5h.
Boczek wędzony majerankowy
Sposób wiązania sznurka