Boczek z szynkowaru

Boczek « poprzedni | następny »
luna19 - Przepis na: Boczek z szynkowaru offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Boczek z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Biały boczek z szynkowaru, bez konserwantow i chemii .. pycha


trudność: łatwe
czas:

Boczek z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • ok 1 kg chudego białego boczku
  • na solankę
  • 4 łyżki soli, 3/4 l wody

Boczek z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek z szynkowaru (strona 1 z 1)  
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-12-26 19:40
Ale by mi sie przydal taki szynkowar tutaj....przeciez tych amerykanskich wedlin nie da sie jesc a i polskie tu robione nie takie jak w kraju...bardzo duza 5 ...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Boczek
Makaron w sosie śmietanowym Mielone z boczkiem Szaszłyk z piersi kurczaka
Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku Roladki drobiowe z bobem i boczkiem Sałatka z bobu z boczkiem
Kotlety rybne z kalafiorem i boczkiem  Boczek peklowany oparzony i upieczony Pieczony boczek z ziemniaczkami i surówką
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem Pomidorowy makaron z boczkiem i kiełbasą Rolada boczkowa z indykiem

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane