luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Boczek z szynkowaru

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Biały boczek z szynkowaru, bez konserwantow i chemii .. pycha

Boczek z szynkowaru

Składniki:

Boczek z szynkowaru

 

  • ok 1 kg chudego białego boczku

 

 

  • na solankę
  • 4 łyżki soli, 3/4 l wody

Sposób przygotowania:

Boczek z szynkowaru
Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.