Boczek z szynkowaru

Boczek « poprzedni | następny »
luna19 - Przepis na: Boczek z szynkowaru offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Boczek z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Biały boczek z szynkowaru, bez konserwantow i chemii .. pycha


trudność: łatwe
czas:

Boczek z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • ok 1 kg chudego białego boczku
  • na solankę
  • 4 łyżki soli, 3/4 l wody

Boczek z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek z szynkowaru (strona 1 z 1)  
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-12-26 19:40
Ale by mi sie przydal taki szynkowar tutaj....przeciez tych amerykanskich wedlin nie da sie jesc a i polskie tu robione nie takie jak w kraju...bardzo duza 5 ...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Boczek
Musztardowy boczek rolowany Kalafior faszerowany Eli Pieczony boczek w słoikach
Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Kurczak, boczek z warzywami
Boczek Generała Mao Boczek z grilla marynowany w ketchupie Aromatyczny boczek pieczony w marynacie
Boczek pieczony Makaron w sosie śmietanowym Mielone z boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane