Boczek z szynkowaru

Boczek « poprzedni | następny »
luna19 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 1
Boczek z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Biały boczek z szynkowaru, bez konserwantow i chemii .. pycha


trudność: łatwe
czas:

Boczek z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • ok 1 kg chudego białego boczku
  • na solankę
  • 4 łyżki soli, 3/4 l wody

Boczek z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek z szynkowaru (strona 1 z 1)  
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-12-26 19:40
Ale by mi sie przydal taki szynkowar tutaj....przeciez tych amerykanskich wedlin nie da sie jesc a i polskie tu robione nie takie jak w kraju...bardzo duza 5 ...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Boczek
Świąteczna rolada z boczku Majerankowy boczek Rolowany boczek z grzybami leśnymi
Musztardowy boczek rolowany Kalafior faszerowany Eli Pieczony boczek w słoikach
Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Kurczak, boczek z warzywami
Boczek Generała Mao Boczek z grilla marynowany w ketchupie Aromatyczny boczek pieczony w marynacie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane