2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek ziołowy rolowany z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Boczek pachnący ziołową nutką z cebulą i czosnkiem dla konserów ostrych smaków

Boczek ziołowy rolowany z cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek ziołowy rolowany z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Boczek ziołowy rolowany z cebulką
Boczek myjemy osuszamy nacieramy pieprzem oraz solą ziołowę z każdej strony.Czosnek i cebulę obieramy,czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wcieramy w mięso,cebulę kroimy w cienkie piórka obkładamy boczek oprószamy równomiernie niewielką ilością oregano i zawijamy w rulon,następnie zawijamy ściśle grubą bawełnianą nicią i po wierzchu nacieramy resztą ziół-papryką słodką oraz majerankiem.Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego lub w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na conajmniej dobę . Przed pieczeniem boczek ogrzać do temp pokojowej,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*c i piec pół godziny,po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze około 1,5 godziny w zależności od tego czy mięso jest grube czy cienkie.Pod koniec pieczenia odkryć naczynie lub rozciąć folię aby boczek ładnie sie zrumienił. Wyjąc z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Sok z pieczonego boczku zlać i zostawić do zasmażki do bigosu...pycha:)
Boczek ziołowy rolowany z cebulką
mięso nacieramy ziołami czosnkiem i cebulą zawijamy w rulon pieczemy
Boczek ziołowy rolowany z cebulką
trzymamy w piekarniku aż wierzch się zarumieni wyciągamy i studzimy