Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Boczniaki duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa doskonale nadaje się do duszonej wołowiny i wieprzowiny.

Boczniaki duszone

Składniki:

Boczniaki duszone

 

Sposób przygotowania:

Boczniaki duszone
Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić). Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie rozgrzane masło i podsmażyć. Grzyby wyłożyć (ja nie wykładałam, tylko, podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym ogniu. Kiedy grzyby będą prawie miękkie, wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam wina czerwonego, ale efekt smakowy był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę. Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.