Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsze jest to , że za każdym razem smakują inaczej bo nie przestrzega się ilości składników ani tego by koniecznie wszystkie były .

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą

 

  • 4 ziemniaki
  • kawałek kapusty ( biała , włoska, dół pekińskiej )- wielkości jak w pęczku włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • kilka gałązek kopru
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • kilka listków maggi ogrodowego ( lubczyku)
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta przyprawy do zup ( ulubiona lub np. suszone zioła i kwiaty jadalne ogrodowe )

 

Sposób przygotowania:

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Obrać - umyć warzywa . Pokroić wg upodobania ( ziemniaki , rzodkiewkę i pomidor w kostkę, ogórek i marchew w ozdobne plasterki, cebulę i kapustę w paseczki, por w pół plasterki, kalafior w rozdrobnione różyczki - seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - usiekać koper i natkę ). Wymieszać warzywa - objętościowo powinno być ok. 1,5 litra. W garnku o objętości 2 litrów rozgrzać olej z masłem. Wrzucić warzywa i smażyć na średnim gazie cały czas mieszając aż jarzyny zmiękną i zmniejszą objętość o połowę. Zalać wodą . Wsypać kaszę i soczewicę. Dołożyć lubczyk - posypać przyprawami- lekko posolić ( na początek 1/3 łyżeczki) . Wymieszać . Gotować na małym gazie 45 minut. Doprawić do smaku. Podawać posypaną usiekaną zieleniną .Można zaprawić śmietanką albo nawet zagęścić mąką . Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje jak by ją ugotowano na mięsie. *Zasada podstawowa - muszą być ziemniaki , cebula , kapusta, marchew i jakaś zielenina ( pokrzywa, liście rzodkiewki, lebioda, czosnek niedźwiedzi ) **Rozdrobnione warzywa trzeba dobrze poddusić na oleju *** Zamiast kaszy można dać zacierkę **** Pozostałe warzywa dajemy takie jakie mamy - byle ogólna objętość pokrojonych się zgadzała
Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Warzywa i inne składniki najlepiej przygotować sobie pod ręką
Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Warzywa rozdrobnione dusić na tłuszczu przez ok. 15 min
Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Zalać uduszone warzywa wodą - dodać przyprawy i posolic - gotować
Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Ugotowaną zupe doprawić ostatecznie wg własnego smaku