Bogracz

montajka

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1
Bogracz
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Bogracz - potrawa rodem z Węgier


trudność: średnie
czas:

Bogracz - SKŁADNIKI:

  • O,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wiepszowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • przecier pomidorowy
  • marchew, pietruszka, (korzeń), kawałek selera
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • papryka w proszku słodka ok 2 łyżek stołowych
  • kminek (nadaje smak bograczowi), sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 chili (bogracz powinien być ostry można zastąpić suszonym)
  • Galuska (kluseczki jajeczne):
  • 1 jajo
  • 50g rozpuszczonego smalcu
  • 200g mąki
  • sól

Bogracz - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w plastry lekko przydusić na smalcu. Dodać mięso pokrojone w 1 cm sześciany, kminek i dusić. Dodać pomidor i przecier. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Wszystko dusić pod przykryciem dolewając w razie potrzeby wody. Dodać resztę przypraw. Na końcu jak już cebula sie rozpuści dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kluseczki jajeczne. (z wygniecionego ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha laskowego i wrzucam je do gotujacego się bograczu) W razie potrzeby uzupełnic wodą. Bogracz powinien być gęsty i nie wodnity ot taka trochę gęściejsza zupa gulaszowa. Spożywać z pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bogracz (strona 1 z 1)  
asia77

asia77

2010-02-24 14:56
Lubie takie jedzonko 5:))
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-24 15:17
Ja tez!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2010-02-24 16:11
Ciekawy przepis,do ulubionych i 5!
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-02-25 00:26
Lubię zupę gulaszową.5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-02-25 15:45
Syta i smaczna.
Skomentuj
Oceń:
0
kleofas

kleofas

2010-03-02 19:09
nie bardzo ;(
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-03-03 12:55
kleofas napisał(a):

nie bardzo ;(

No comment :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-15 21:47
Smaczna potrawa.
Skomentuj
Oceń:
0
amadeo

amadeo

2010-09-08 14:21
Świetny przepis!!!.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Leczo mięsno-warzywne Langosz ze śmietaną i serem Pikantna zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem
Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg Tokań z dziczyzny
Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Węgierska wariacja

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane