Bogracz

montajka - Przepis na: Bogracz offline

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bogracz
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Bogracz - potrawa rodem z Węgier


trudność: średne
czas:

Bogracz - SKŁADNIKI:

  • O,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wiepszowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • przecier pomidorowy
  • marchew, pietruszka, (korzeń), kawałek selera
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • papryka w proszku słodka ok 2 łyżek stołowych
  • kminek (nadaje smak bograczowi), sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 chili (bogracz powinien być ostry można zastąpić suszonym)
  • Galuska (kluseczki jajeczne):
  • 1 jajo
  • 50g rozpuszczonego smalcu
  • 200g mąki
  • sól

Bogracz - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w plastry lekko przydusić na smalcu. Dodać mięso pokrojone w 1 cm sześciany, kminek i dusić. Dodać pomidor i przecier. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Wszystko dusić pod przykryciem dolewając w razie potrzeby wody. Dodać resztę przypraw. Na końcu jak już cebula sie rozpuści dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kluseczki jajeczne. (z wygniecionego ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha laskowego i wrzucam je do gotujacego się bograczu) W razie potrzeby uzupełnic wodą. Bogracz powinien być gęsty i nie wodnity ot taka trochę gęściejsza zupa gulaszowa. Spożywać z pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bogracz (strona 1 z 1)  
asia77

asia77
offline

2010-02-24 14:56
Lubie takie jedzonko 5:))
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-24 15:17
Ja tez!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-02-24 16:11
Ciekawy przepis,do ulubionych i 5!
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-02-25 00:26
Lubię zupę gulaszową.5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-02-25 15:45
Syta i smaczna.
Skomentuj
Oceń:
0
kleofas

kleofas
offline

2010-03-02 19:09
nie bardzo ;(
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-03 12:55
kleofas napisał(a):

nie bardzo ;(

No comment :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-03-15 21:47
Smaczna potrawa.
Skomentuj
Oceń:
0
amadeo

amadeo
offline

2010-09-08 14:21
Świetny przepis!!!.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane