Bogracz

montajka

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1
Bogracz
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Bogracz - potrawa rodem z Węgier


trudność: średne
czas:

Bogracz - SKŁADNIKI:

  • O,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wiepszowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • przecier pomidorowy
  • marchew, pietruszka, (korzeń), kawałek selera
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • papryka w proszku słodka ok 2 łyżek stołowych
  • kminek (nadaje smak bograczowi), sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 chili (bogracz powinien być ostry można zastąpić suszonym)
  • Galuska (kluseczki jajeczne):
  • 1 jajo
  • 50g rozpuszczonego smalcu
  • 200g mąki
  • sól

Bogracz - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w plastry lekko przydusić na smalcu. Dodać mięso pokrojone w 1 cm sześciany, kminek i dusić. Dodać pomidor i przecier. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Wszystko dusić pod przykryciem dolewając w razie potrzeby wody. Dodać resztę przypraw. Na końcu jak już cebula sie rozpuści dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kluseczki jajeczne. (z wygniecionego ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha laskowego i wrzucam je do gotujacego się bograczu) W razie potrzeby uzupełnic wodą. Bogracz powinien być gęsty i nie wodnity ot taka trochę gęściejsza zupa gulaszowa. Spożywać z pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bogracz (strona 1 z 1)  
asia77

asia77

2010-02-24 14:56
Lubie takie jedzonko 5:))
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-24 15:17
Ja tez!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2010-02-24 16:11
Ciekawy przepis,do ulubionych i 5!
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-02-25 00:26
Lubię zupę gulaszową.5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-02-25 15:45
Syta i smaczna.
Skomentuj
Oceń:
0
kleofas

kleofas

2010-03-02 19:09
nie bardzo ;(
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-03-03 12:55
kleofas napisał(a):

nie bardzo ;(

No comment :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-15 21:47
Smaczna potrawa.
Skomentuj
Oceń:
0
amadeo

amadeo

2010-09-08 14:21
Świetny przepis!!!.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane