Strona główna Bogracz Roberta Makłowicza

Bogracz Roberta Makłowicza
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka - Przepis na: Bogracz Roberta Makłowicza offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bogracz Roberta Makłowicza
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Przepis na bogracz pochodzi z książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier. Zobacz przepis na bogracz.


trudność: średne
czas:

Bogracz Roberta Makłowicza - SKŁADNIKI:

  • Bogracz składniki:
  • 800 g wołowiny bez kości
  • 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 świeże żółte lub zielone papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Bogracz Roberta Makłowicza - PRZYGOTOWANIE:

Bogracz przygotowanie:



Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.



Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"



Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bogracz Roberta Makłowicza (strona 1 z 2)  
Gość

Michał
gość

2008-10-11 12:41
Panie Robercie Makłowicz jest pan poprostu mistrzem kuchni i wspaniały.Lubię pana.I polecam pana przepisy.Bo są poprostu pycha.Ja to często właśnie mojej rodzince robię pana przepisy.I moja rodzinka z chęcią je.Nawet mi smakuje.Mniam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gabcia

Gabcia
offline

2008-10-24 21:41
No, to musi być pyszne, jutro będzie na obiadek...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ja
gość

2008-11-04 20:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-24 11:03
pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosc
gość

2008-12-29 11:09
jak Makłowicza to musi byc PYSZNE ;>
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bronik1
gość

2008-12-30 08:08
widze w tym przepisie brak klusek moze zostałp pominięte przy przepisywaniu ? uwazam xe kluski sa wazne bo tak to mi wygląda na troche lepszą kartoflanke
Skomentuj
Oceń:
1
Gość

klasa
gość

2009-01-28 18:39
dobry przepis . ale jak widze jak pan oblizuje palce jak cos pankosztuje ochyda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

agnes
gość

2008-10-05 18:23
WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaa
gość

2008-12-30 10:59
agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac
Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

zniesmaczona
gość

2009-01-04 23:21
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

Powinni takie komentarze kasowac chyba ....
Skomentuj
Oceń:
10
Gość

agnes
gość

2009-01-06 10:44
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

dzieciaku prostaku sam sie naucz bo pewnie gó.no umiesz.prostactwo z ciebie totalne!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

krzysiek
gość

2009-01-29 16:16
ja też uważam żę zapomniał pan o kluskach a to ważny dodatek w tej potrawie.
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-03-15 17:23
wszystko co gotuje pan Robert wygląda wspaniale a te przepisy które wypróbowałam są smaczne
Skomentuj
Oceń:
0
lili40

lili40
offline

2009-04-23 23:04
PYCHOTKA wprost...polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane