Strona główna Bogracz Roberta Makłowicza

Bogracz Roberta Makłowicza
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka - autor przepisu Bogracz Roberta Makłowicza offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bogracz Roberta Makłowicza
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Przepis na bogracz pochodzi z książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier. Zobacz przepis na bogracz.


trudność: średne
czas:

Bogracz Roberta Makłowicza - SKŁADNIKI:

  • 800 g wołowiny bez kości
  • 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 świeże żółte lub zielone papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Bogracz Roberta Makłowicza - PRZYGOTOWANIE:

Bogracz przygotowanie:



Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.



Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"



Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"



Komentarze do Bogracz Roberta Makłowicza (strona 1 z 2)  
Gość

Michał
gość

2008-10-11 12:41
Panie Robercie Makłowicz jest pan poprostu mistrzem kuchni i wspaniały.Lubię pana.I polecam pana przepisy.Bo są poprostu pycha.Ja to często właśnie mojej rodzince robię pana przepisy.I moja rodzinka z chęcią je.Nawet mi smakuje.Mniam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gabcia

Gabcia
offline

2008-10-24 21:41
No, to musi być pyszne, jutro będzie na obiadek...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ja
gość

2008-11-04 20:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-24 11:03
pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosc
gość

2008-12-29 11:09
jak Makłowicza to musi byc PYSZNE ;>
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bronik1
gość

2008-12-30 08:08
widze w tym przepisie brak klusek moze zostałp pominięte przy przepisywaniu ? uwazam xe kluski sa wazne bo tak to mi wygląda na troche lepszą kartoflanke
Skomentuj
Oceń:
1
Gość

klasa
gość

2009-01-28 18:39
dobry przepis . ale jak widze jak pan oblizuje palce jak cos pankosztuje ochyda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

agnes
gość

2008-10-05 18:23
WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaa
gość

2008-12-30 10:59
agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac
Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

zniesmaczona
gość

2009-01-04 23:21
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

Powinni takie komentarze kasowac chyba ....
Skomentuj
Oceń:
10
Gość

agnes
gość

2009-01-06 10:44
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

dzieciaku prostaku sam sie naucz bo pewnie gó.no umiesz.prostactwo z ciebie totalne!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

krzysiek
gość

2009-01-29 16:16
ja też uważam żę zapomniał pan o kluskach a to ważny dodatek w tej potrawie.
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-03-15 17:23
wszystko co gotuje pan Robert wygląda wspaniale a te przepisy które wypróbowałam są smaczne
Skomentuj
Oceń:
0
lili40

lili40
offline

2009-04-23 23:04
PYCHOTKA wprost...polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Polędwica wołowa z warzywnymi frytkami i ogórkiem Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Burgery z guacamole i frytkami selerowymi Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym Zrazy wołowe na obiad
Kafirowy gulasz wołowy Zawijańce wołowe w sosie grzybowym Wołowe z warzywami
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Kasza gryczana z wołowiną w aromatycznym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane