Strona główna Bogracz Roberta Makłowicza

Bogracz Roberta Makłowicza
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1
Bogracz Roberta Makłowicza
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Przepis na bogracz pochodzi z książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier. Zobacz przepis na bogracz.


trudność: średne
czas:

Bogracz Roberta Makłowicza - SKŁADNIKI:

  • Bogracz składniki:
  • 800 g wołowiny bez kości
  • 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 świeże żółte lub zielone papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Bogracz Roberta Makłowicza - PRZYGOTOWANIE:

Bogracz przygotowanie:



Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.



Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"



Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bogracz Roberta Makłowicza (strona 1 z 2)  
Gość

Michał
gość

2008-10-11 12:41
Panie Robercie Makłowicz jest pan poprostu mistrzem kuchni i wspaniały.Lubię pana.I polecam pana przepisy.Bo są poprostu pycha.Ja to często właśnie mojej rodzince robię pana przepisy.I moja rodzinka z chęcią je.Nawet mi smakuje.Mniam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gabcia

Gabcia
offline

2008-10-24 21:41
No, to musi być pyszne, jutro będzie na obiadek...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ja
gość

2008-11-04 20:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-24 11:03
pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosc
gość

2008-12-29 11:09
jak Makłowicza to musi byc PYSZNE ;>
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bronik1
gość

2008-12-30 08:08
widze w tym przepisie brak klusek moze zostałp pominięte przy przepisywaniu ? uwazam xe kluski sa wazne bo tak to mi wygląda na troche lepszą kartoflanke
Skomentuj
Oceń:
1
Gość

klasa
gość

2009-01-28 18:39
dobry przepis . ale jak widze jak pan oblizuje palce jak cos pankosztuje ochyda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

agnes
gość

2008-10-05 18:23
WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaa
gość

2008-12-30 10:59
agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac
Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

zniesmaczona
gość

2009-01-04 23:21
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

Powinni takie komentarze kasowac chyba ....
Skomentuj
Oceń:
10
Gość

agnes
gość

2009-01-06 10:44
aaa napisał(a):

agnes napisał(a):

WSPANIAŁY!Panie Robercie jest Pan najlepszym kucharzem na świecie!

ty glupia cipo naucz sie sama gotowac

dzieciaku prostaku sam sie naucz bo pewnie gó.no umiesz.prostactwo z ciebie totalne!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

krzysiek
gość

2009-01-29 16:16
ja też uważam żę zapomniał pan o kluskach a to ważny dodatek w tej potrawie.
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-03-15 17:23
wszystko co gotuje pan Robert wygląda wspaniale a te przepisy które wypróbowałam są smaczne
Skomentuj
Oceń:
0
lili40

lili40
offline

2009-04-23 23:04
PYCHOTKA wprost...polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane