Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Bogracz Roberta Makłowicza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepis na bogracz pochodzi z książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier. Zobacz przepis na bogracz.

Bogracz Roberta Makłowicza

Składniki:

Bogracz Roberta Makłowicza

  • Bogracz składniki:

  • 800 g wołowiny bez kości
  • 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 świeże żółte lub zielone papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Bogracz Roberta Makłowicza

Bogracz przygotowanie:



Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.



Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"



Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"