marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bomba budyniowo-galaretkowa z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery lodowe lub z dodatkiem galaretkowym, kisielowym lub budyniowym są dobre na każdą okazję i są niezbyt czasochłonne. Trzeba tylko chęci, by je zrobić.

Bomba budyniowo-galaretkowa z ajerkoniakiem

Składniki:

Bomba budyniowo-galaretkowa z ajerkoniakiem

  • 1 opakowanie galaretki owocowej,np. agrestowej,
  • 400 ml.wody,
  • 1/2 l. mleka,
  • opakowanie lub dwa budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • duży kieliszek ajerkoniaku,
  • 5 płatków żelatyny,
  • łyżka pełna zimnej wody
  • misa szklana.

Sposób przygotowania:

Bomba budyniowo-galaretkowa z ajerkoniakiem
Galaretkę o dowolnym smaku, np. agrestowym lub wiśniowym rozpakować i wsypać do zagotowanego wrzątku w garnuszku i rozmieszać. Zestawić na bok, wystudzić i wlać do przygotowanej szklanej misy do przechowania deseru. Musi lekko stężeć przy oknie zanim wstawi się naczynie z galaretką do lodówki. Po pół godzinie wstawić misę z tężejącym deserem do lodówki na 40 min.

W tym czasie wlać do drugiego garnuszka, tyle, że większego mleko i lekko zagotować, po czym wsypać budyń śmietankowy lub waniliowy i nadal gotować, mieszając cały czas, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna. Zestawić na bok i również przestudzić masę budyniową.

Namoczyć płatki żelatyny w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, po czym dać ją do masy budyniowej oraz wlać duży kieliszek ajerkoniaku i wymieszać masę łyżką. Wyjąć misę ze stężałą galaretką i wlać na to masę budyniową, by na niej stężała- to ma być dwuwarstwowy deser. Wstawić misę ponownie do lodówki na kolejne 45 min. lub dłużej. Po godzinie wyjąć stężały deser i pokroić na wąskie trójkąty.

Podawać na deserowych talerzykach. Deser przeznaczony raczej dla dorosłych.