Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Borówczanki z fioletowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nastawiłam ciasto, poszłam do warzywniaka i co? nie ma jagód, jagodzianek nie będzie... kupiłam słodkie borówki i wyszły borówczanki :D

Borówczanki z fioletowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówczanki z fioletowym lukrem

 

Sposób przygotowania:

Borówczanki z fioletowym lukrem
Do misy robota wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Borówki umyć, osuszyć.

Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z jagód na gładki lukier. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 15 części.

Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć borówki (ok 10szt - 20g), bułeczki zlepić. Ułożyć w formie wyścielonej papierem (blisko by się zrosły lub w odstępach).

Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posmarować lukrem
Borówczanki z fioletowym lukrem
Do misy robota wrzucić składniki na ciasto, zagnieść
Borówczanki z fioletowym lukrem
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć borówki, bułeczki zlepić.
Borówczanki z fioletowym lukrem
Ułożyć w formie wyścielonej papierem (blisko by się zrosły lub w odstępach). Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Borówczanki z fioletowym lukrem
Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z jagód na gładki lukier.