jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Borówki do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

borówki do mięs smakują wyśmienicie z plackami ziemniaczanymi

Borówki do mięsa

Składniki:

Borówki do mięsa

 

  • 1 kg borówek
  • 0,5 kg twardych gruszek
  • 0,5 kg jabłek antonówek
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Borówki do mięsa
Jabłka obrać i poszatkować.

Włożyć do garnka.

Podlać kilkoma łyżkami wody gotować na małym ogniu, aż powstanie przecier.

Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop.

Gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niego obrane i pozbawione gniazd nasiennych połówki gruszek.

Smażyć na wolnym ogniu potrząsając rondlem, aż będą szkliste. Wyjąć.

Do reszty syropu wrzucić przebrane, opłukane i osączone borówki.

Smażyć na małym ogniu przez około 20 minut.

Po tym czasie dodać rozgotowane jabłka.

Smażyć kilka minut.

Dodać gruszki.

Gdy konfitura zacznie wrzeć, wkładać ją do wyparzonych słoików.

Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Zostawić do wystygnięcia.