jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowa tarta rustykalna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Już samo smakuje pysznie, a jeśli podamy je z lodami otrzymujemy genialne połączenie. Gorąco polecam!!!

Borówkowa tarta rustykalna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowa tarta rustykalna

CIASTO:

DODATKOWO

  • około 350 -400 gram borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Jajko do smarowania brzegów,
  • Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
  • Ulubione lody do podania (u mnie ciasteczkowe

Sposób przygotowania:

Borówkowa tarta rustykalna

ETAP 1

Borówkowa tarta rustykalna
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy

ETAP 2

Borówkowa tarta rustykalna
gotowe ciasto schładzamy

Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 30 -60 minut w lodówce.

ETAP 3

Borówkowa tarta rustykalna
Mąkę ziemniaczaną wykładamy na środek ciasta

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta posypujemy mąką ziemniaczaną.

ETAP 4

Borówkowa tarta rustykalna
owoce borówki wykładamy na mąkę

Na mąkę wykładamy przygotowane owoce. Wykładając borówkę delikatnie turlamy ją w kartoflance znajdującej się na cieście kruchym. Owoce wykładamy tak, by przy brzegu pozostał około 4 cm margines.

Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie je dociskając.
Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Zarówno brzegi jak i owoce posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40-45 minut w 180°C.

Gotową tarte wyjmujemy i studzimy.

Deser podajemy sam lub w towarzystwie ulubionych lodów.