Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Borówkowe z chrupiącymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne borówkowe muffinki z płatkami migdałów

Borówkowe z chrupiącymi migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Borówkowe z chrupiącymi migdałami

 

  • mąka - 4 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 2 g
  • maślanka - 60 g
  • jajko - 1 szt
  • borówki - ok.8-10 dag
  • płatki migdałów - ok.5 dag

 

Sposób przygotowania:

Borówkowe z chrupiącymi migdałami
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko).Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką - nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.Foremki ( ja jak zwykle używałam silikonowych ) napełniamy ciastem do połowy wysokości. Na wierzch każdego muffina wsypujemy pełną łyżkę borówek i "upychamy" płatki migdałów.Pieczemy ok 20-25 min w temperaturze 180C (do tzw. suchego patyczka).*Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem! Smacznego!
Borówkowe z chrupiącymi migdałami
Borówkowe z chrupiącymi migdałami

Tagi:

jajko jajka