jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowy budyniowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś zapraszam na pyszne letnie ciasto z wykorzystaniem borówki. Puszysty biszkopt, krem budyniowy oraz owoce zanurzone w galaretce to zestawienie, które super smakuje w letnie, gorące dni.

Borówkowy budyniowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowy budyniowiec

BISZKOPT

  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

BUDYNIOWA MASA

  • 1,2 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Cukier wg uznania ( około 2 - 3 łyżki),
  • 0,5 kostki masła (100 gram)

WYKONCZENIE

  • 2 galaretki cytrynowe,
  • Około 300 gram borówki amerykańskiej (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

Borówkowy budyniowiec

ETAP 1

Borówkowy budyniowiec
upieczone ciasto studzimy

BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

ETAP 2

Borówkowy budyniowiec
ugotowany budyń łączymy z masłem

MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy żółtka, budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń. Do ciepłego dodajemy masło. Całość mieszamy drewnianą pałką do momentu rozpuszczenia się masła. Masło powinno dokładnie połączyć się z budyniem.

ETAP 3

Borówkowy budyniowiec
na jeszcze ciepły budyń wykładamy owoce borówki

Tak przygotowany letni budyń wykładamy na upieczony biszkopt. Na jego wierzch wykładamy część przygotowanych borówek amerykańskich. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu.

Między czasie przygotowujemy galaretkę.

ETAP 4

Borówkowy budyniowiec
Rozpuszczone galaretki studzimy

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Część owoców wykładamy na wylany budyń.

ETAP 5

Borówkowy budyniowiec
Tężejącą galaretką zalewamy owoce

Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zimne ciasto. Zatapiamy w niej pozostałą ilość przygotowanych borówek.
Ciasto odkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.