jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowy pucharek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Możemy go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami (truskawki, porzeczka, maliny). Dzieci za nim przepadają-czego chcieć więcej:)

Borówkowy pucharek

Składniki:

Borówkowy pucharek

 

  • Składniki na 3 pucharki:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka Wodzisław - Ametystowa fioletowa,
  • Około 0,5-3/4 szklanki borówek (do galaretki),
  • 0,5 szklanki musu jagodowego,
  • Bita śmietana, listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Borówkowy pucharek
Zagotowujemy około 1/3 szklanki wody. w gorącej rozpuszczamy żelatynę. Tak przygotowaną studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy będzie już ubita powoli wlewamy do niej mus owocowy. Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy przestudzona żelatynę. Ponownie całość mieszamy. Tak przygotowaną jagodową śmietankę przelewamy do trzech pucharków. Odstawiamy jezastygnięcia do lodówki.. Między czasie galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, gdy zaczyna się ścinać wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Na wierzchu układamy owoce. Deser ponownie odstawiamy do chłodu. Gotowy podajemy z bita śmietaną:)