migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Borówkowy sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny rozpływający się w ustach serniczek na zimno z borówkami. Przygotowałam go w specjalnej foremce dlatego też taki fajny kształt ale można również przygotować go w zwykłej tortownicy.

Borówkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowy sernik na zimno

 

  • 700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyzki żelatyny
  • 1 galaretka szafirowa
  • 350 g borówek
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Borówkowy sernik na zimno
Galaretkę przygotować według przepisu i wystudzić. Wlać do foremki i odstawić do stężenia. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić na 30 minut, dzięki temu ciasto ładnie wyskoczy nam z foremki. Jeśli nie posiadamy takiej foremki serniczek można przygotować w zwykłej tortownicy tylko zamieniajac kolejność:najpierw biszkopty potem masa serowa z borówkami a na wierzch galaretka.
Borówkowy sernik na zimno
Etap 1 Galaretkę przygotować według przepisu i wystudzić. Wlać do foremki i odstawić do stężenia.
Borówkowy sernik na zimno
Etap 2 Żelatynę namoczyć w mleku, następnie lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia.
Borówkowy sernik na zimno
Etap 3 Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Borówkowy sernik na zimno
Etap 4 Masę serową wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin.