jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Delikatne biszkopty z lekkim borówkowym nadzieniem, ozdobione sezonowymi owocami to pokusa nie do odparcia!!! Polecam na letni deserek!

Borówkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowy sernik na zimno

 

  • Tortownica o średnicy 18-20 cm
  • Spód i boki:
  • Około 150 gram okrągłych biszkoptów,
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • Borówkowa śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki30%,
  • 400 gram borówki amerykańskiej,
  • 4-5 łyżek cukru do smaku,
  • 0,5 kg sera z wiaderka,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • Dodatkowo:
  • Borówki amerykańskie do dekoracji,
  • Maliny do dekoracji,
  • Cukier puder do posypania,

 

Sposób przygotowania:

Borówkowy sernik na zimno
SPÓD: Odkładamy ok. 11 -12 biszkoptów na boki tortu. Pozostałe biszkopty przekładamy do miski i kruszymy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Tak przygotowaną biszkoptową masą wykładamy dno tortownicy. Boki obkładamy odłożonymi biszkoptami. Całość odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy borówkowe wypełnienie ŚMIETANKA BORÓWKOWA: Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 10 minut, by borówki stały się miękkie. Po tym czasie całość miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 1 i 1/3 szklanki musu. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy. Masę dokładnie miksujemy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy (ale niekoniecznie). Do gotowej wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na przygotowane biszkoptowe dno. Uważamy by nie naruszyć biszkoptów stanowiących boki. Tak przygotowany torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.WYKOŃCZENIE: Gotowy, zastygnięty tort wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią borówki oraz maliny. Dla rozjaśnienia delikatnie posypujemy je cukrem pudrem. Można także polać je rozpuszczoną białą czekoladą. PODAJEMY:)
Borówkowy sernik na zimno
Boki i dno tortownicy wykładamy biszkoptami
Borówkowy sernik na zimno
Do borówek dokładamy cukier. Całość chwilkę podgrzewamy
Borówkowy sernik na zimno
Do masy serowo-śmietankowej dokładamy mus owocowy
Borówkowy sernik na zimno
Przygotowana masę wylewamy na tortownicę.