Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Botwina duszona z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobrze smakuje jako przystawka podana z białym pieczywem

Botwina duszona z jabłkiem

Składniki:

Botwina duszona z jabłkiem

 

 

 

  • 2 cebule,
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe),
  • jabłko,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka mąki,
  • łyżka masła.

 

Sposób przygotowania:

Botwina duszona z jabłkiem
Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.