lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Proponuję na dzisiejszy dzień coś szybkiego i na czasie, czyli botwinę. Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie.

Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki :

Dodatkowo:

 

  • koperek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Krok 1

Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Botwinę myjemy i odcinamy korzonki ( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno. Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut).

Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.

Krok 3

Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe.

Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut)
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną,dekorujemy koperkiem i gotowe.

Tagi:

zupy botwinka