anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Botwinka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubie zajadac się pyszną botwinką z młodych buraczków. Warto.

Botwinka

Składniki:

Botwinka

 

  • Składniki: ( na 2 porcje)
  • pęczek botwinki (około 0,5 kg)
  • 2 litry bulionu
  • łyżka masła
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 jaja na twardo
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Botwinka
Umyć botwinkę, buraczkom poobcinać ,,korzonki''. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Botwinkę podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo, ugotowaną marchewką pokrojoną w talarki, botwinkę posypać natką.