Botwinka - zupa

Jarzynowe « poprzedni | następny »
eska - Przepis na: Botwinka - zupa offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 36
Botwinka - zupa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Szybka zupka wiosenna - delikatna i smaczna


trudność: łatwe
czas:

Botwinka - zupa - SKŁADNIKI:

  • Pęczek botwinki (młode buraczki z liśćmi)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki octu winnego
  • szczypta cukru
  • przyprawa typu vegetta, pieprz
  • 2-3 ziela angielskie, ząbek czosnku
  • mała marchewka, pół pietruszki.
  • Jeśli ktoś lubi - 4 - 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę.
  • Jako baza bulion lub wywar zrobiony na kiełbasce lub żeberkach.

Botwinka - zupa - PRZYGOTOWANIE:

Najszybsza wersja zupy jaką robię jest na typowej kiełbasie do tzw "zgrzania na ciepło".
Wkładam kiełbasę lub dwie do garnka, nalewam wody ( 2l) i zaczynam gotować. Zanim woda zacznie wrzeć dodaję obrana i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, kawałek pietruszki i ziemniaczki. Przyprawiam vegettą, pieprzem, wrzucam kulki ziela i ząbek czosnku. Gotuję do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy dokładam umytą wcześniej i drobno posiekana botwinkę - razem z buraczkami. Gotuję około 7-10 minut. Liście szybko miękną.Dodaję szczyptę cukru. Jak liście zmiękną doprawiam octem, wlewam śmietanę -najlepiej najpierw do kubka i wymieszać ją z 3 łyżkami zupy -potem wlać. Śmietany nie powinno być za dużo. Lekko zabielamy.
Nakładamy do miseczek i zjadamy:)

Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Botwinka - zupa (strona 1 z 1)  
dusia30

dusia30
offline

2010-05-15 17:57
Pyszna zupka.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Jarzynowe
Zupa kalafiorowa z marchewką i groszkiem Zupa z żółtej cukinii z ryżem Zupa krem brokułowy
Zupa wielowarzywna z soczewicą Wielowarzywna z pieczonych wawrzyw Zupa jarzynowa z dynią
Zupa brokułowa Eli Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem Zupa jarzynowa koniec wakacji
Zupa cukiniowa z makaronem Zupa Eli z kalarepy z grysikiem Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane